Isnin, 30 April 2012

Apam Gula Merah.

Apam ini sangat senang dan cepat membuatnya disamping bahan-bahannya sangat ringkas. Saya suka dengan kuih apam ini disamping lembut . Kuih ini juga sesuai untuk sarapan pagi maupun minum petang.Apam ini juga sedap dimakan dengan menggunakan kelapa parut terutana yang muda. Tapi saya tak suka menggunakan kelapa, apalagi keluarga saya jarang masak menggunakan kelapa.

Resepi Apam Gula Merah
Bahan-bahannya
100 gram gula pasir
125 gram gula melaka potong halus
150 ml air
250 gram tepung gandum
1sdt yis kering/ mauripan + sedikit air  ( larutkan )
1 biji telur.
1 sdt Baking Powder
100 ml minyak masak
Secubit garam

Cara memasaknya
1. Gula pasir, gula melaka dan air masak hinnga larut lalu tapis biarakan sejuk.
2. Panaskan pengukus.
3.Masukan tepung ,kedalam air gula tadi,diikuti dengan telur,yis yang sudah dibancuh dengan sedikit air.garam gan baking powder.Kacau hingga adunan sebati  kemudian baru dicampurkan dengan minyak masak tadi.
4.Biarkan sekejap dalam 10 menit ,lalu masukan dalam mangkuk kecil dan kukus selama 15 menit.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...