Selasa, 21 Jun 2011

Roti sobek ubi kayu.

Ubi..oh ubi,,memang ,makanan kesukaanku daripada kecil hingga sekarang,Maklumlah  wong ndeso biasa makan ubi tak habis-habis kalau zaman dulu makan ubi ramai-ramai,ingat semasa Sekolah dulu kan ada perkemahan sebelah ,malam sambil membuat api unggul sambil makan singkong bakar,Sampai saat ini tak akan kulupakan kenangan ini. Nah kali ini kupelbagikan menjadi roti.mau mrncoba yuk,

Resepi Roti Sobek

bahan-bahannya
400 gram tepung gandum
100 gram ubi kayu rebus dilenyekkan
1 butir telur
11 gram yis segera
200 ml susu cair
1/2 sdt garam
50 gram mentega

Untuk filing
1 kuning telur.3 sdm susu pekat,coklat rice.

Cara memasak
1.Campur tepung,ubi rebus dan telur tambahkan gula dan yis aduk rata.
2,Tuangkan susu sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi sebati dan rata.
3.Masukan garam dan mentega kacau hingga adunan tak melekat ditangan.
4.Biarkan adunan selama 30 menit.
5.Timbang adunan@50 gram bulatkan dan diamkan 45 menit.
6.Gilas adunan dan bulatkan kembali,laetak dalam loyang dan sapu mentega,biarkan selama 45 menit.
7.Panaskan oven dan oleskan roti dengan kuning telur ,susu pekat dan coklat rice.
8.Bakar selama 15 menit,

1 ulasan:

Zu berkata...

Itu dia roti dia. Huhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...