Resepi Laksa Tradisional Johor.
Bahan-bahannya
250 gram mie laksa/Spageti
250 gram ikan tengiri
125 ml santan cair
1/4 cawan santan pekat
2 keping asam keping
1 sdt gula pasir
1 sdt garam kasar,2 cawan air
Bahan Giling
100 gram udang buang kulit
1/2 cawan udang kering,5 ulas bawang merah,2 ulas bawang putih
1cm lengkuas,2 batang serai,10 gram kunyit hidup,1 bungkus rempah kari ikan.
Bahan Hiasan
1 biji timun buang kulit,1 batang lobak merah,100 gram kacang panjang, 1 bawang besar potong bulat,
250 gram taugeh,1 mangkuk sambal blacan,daun selasih dihiris halus,limau nipis
Cara memasak
1.Rebus ikan bersama 2 cawan air,lalu buang tulangnya dan diblender.
2.baki air rebusan ikan jangan dibuang masukan bahan giling bersama santan cair.
3,Apabila mendidih masukan asam keping,santan pekat ,ikan yang telah diblender.
4.Perasakan dengan garam serta serbuk perasa,
5.Nah hidangkan laksa dengan kuah serta bahan hiasan.
6.Selamat mencoba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan