Sabtu, 4 Jun 2011

Karipap Pusing inti kentang.

Hari ini aku membuat Karipap orang kata nama karipap ini karipap pusing,sebab membuatnya berpusing-pusing pula tapi rasanya memang sedap lho, aku pertama kali makan karipap ini ketika aku bertandang kerumah jiranku. Jiranku ini memang pakar membuat karipap ini ,satu hari dia boleh menyiapkan karipap ini dalam 500 biji ,dia buat sorang-sorang saja.Dia buat karipap dihantar ke kantin sekolah, dia dibuat untuk difrosenkan jadi tahan lama sedikit,aku bertanya resepinya, jiranku memng tak lokek berbagi ilmu ,memang rezeki dia melimpah ruah.Nah bagi yang ingin mencoba resepi ini,,,Reasepinya

Bahan-bahannya
Untuk doh minyak
150 gram tepung gandum
1sdk lemak sayuran (crisp n dry )
40 gram Margarine

Doh Biasa
350 gram tepung gandum
1 cawan air suam
1 sdk garam., Minyak untuk menggoreng


Caranya
1.Gaul doh  berminyak sampai lembut dan berminyak bagi 4 bulat-bulatkan.
2.Gaul doh biasa sampai lembut dan licin ,juga bagi 4 dan bulatkan,
3>Bungkus doh berminyak dan doh biasa buat sampai habis.
4.Leperkan dan canai sampai nipis bagi dua dan gulung dapat 2 gulungan.
5.Canaikan lagi dan gulung dapat 2 gulungan
6.Ambil satu potong dan canai nipis isikan dengan inti dan kelim kemas-kemas.dan goreng.

Untuk inti
600 gram ubi kentang potong dadu, 150 gram lobak merah, 2 biji bawang besar potong dadu
3/4 cawan daging kisar,3/4 cawan air,3 sdm rempah kari,1 sdm bawang putih cincang
2 sdm gula ,garam dan serbuk perasa secukupnya. 2sdm minyak untuk menumis,

Cara membuat inti
Panaskan minyak tumis bawang merah,bawang putih sampai naik bau masukan rempah kari,lobak merah,dan ubi kentang ,lalu masukan air masak hingga empuk persakan dengan garam,gula,serta serbuk perasa. Masak hingga sayur kering dan pekat.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...