Bahan-bahannya
Untuk doh minyak
150 gram tepung gandum
1sdk lemak sayuran (crisp n dry )
40 gram Margarine
Doh Biasa
350 gram tepung gandum
1 cawan air suam
1 sdk garam., Minyak untuk menggoreng
Caranya
1.Gaul doh berminyak sampai lembut dan berminyak bagi 4 bulat-bulatkan.
2.Gaul doh biasa sampai lembut dan licin ,juga bagi 4 dan bulatkan,
3>Bungkus doh berminyak dan doh biasa buat sampai habis.
4.Leperkan dan canai sampai nipis bagi dua dan gulung dapat 2 gulungan.
5.Canaikan lagi dan gulung dapat 2 gulungan
6.Ambil satu potong dan canai nipis isikan dengan inti dan kelim kemas-kemas.dan goreng.
Untuk inti
600 gram ubi kentang potong dadu, 150 gram lobak merah, 2 biji bawang besar potong dadu
3/4 cawan daging kisar,3/4 cawan air,3 sdm rempah kari,1 sdm bawang putih cincang
2 sdm gula ,garam dan serbuk perasa secukupnya. 2sdm minyak untuk menumis,
Cara membuat inti
Panaskan minyak tumis bawang merah,bawang putih sampai naik bau masukan rempah kari,lobak merah,dan ubi kentang ,lalu masukan air masak hingga empuk persakan dengan garam,gula,serta serbuk perasa. Masak hingga sayur kering dan pekat.
1sdk lemak sayuran (crisp n dry )
40 gram Margarine
Doh Biasa
350 gram tepung gandum
1 cawan air suam
1 sdk garam., Minyak untuk menggoreng
Caranya
1.Gaul doh berminyak sampai lembut dan berminyak bagi 4 bulat-bulatkan.
2.Gaul doh biasa sampai lembut dan licin ,juga bagi 4 dan bulatkan,
3>Bungkus doh berminyak dan doh biasa buat sampai habis.
4.Leperkan dan canai sampai nipis bagi dua dan gulung dapat 2 gulungan.
5.Canaikan lagi dan gulung dapat 2 gulungan
6.Ambil satu potong dan canai nipis isikan dengan inti dan kelim kemas-kemas.dan goreng.
Untuk inti
600 gram ubi kentang potong dadu, 150 gram lobak merah, 2 biji bawang besar potong dadu
3/4 cawan daging kisar,3/4 cawan air,3 sdm rempah kari,1 sdm bawang putih cincang
2 sdm gula ,garam dan serbuk perasa secukupnya. 2sdm minyak untuk menumis,
Cara membuat inti
Panaskan minyak tumis bawang merah,bawang putih sampai naik bau masukan rempah kari,lobak merah,dan ubi kentang ,lalu masukan air masak hingga empuk persakan dengan garam,gula,serta serbuk perasa. Masak hingga sayur kering dan pekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan