Sabtu, 4 Jun 2011

Karipap Sayur.

Petang ini aku membuat kue karipap sayur,kariapap ini intinya macam-macam sayur dan campur sedikit udang.Karipap sesuai dimakan petang-petang hari sambil bertemankan minum teh.untuk mengubah cita rasa biasanya menggunakan kentang kali ini aku ubah sedikit yaitu dicampur kacang panjang,lobak merah serta sedikit udang hidup yang dicincang halus.

Resepi karipap Sayur
Bahan-bahannya
1/2 kg tepung gandum
1 sdm minyak sayuran/margaine  yang dipanasakan
Air sejuk secukupnya,1sdt garam, minyak untuk menggoreng karipap.

Bahan Inti
4 kacang panjang potong halus
1 biji lobak merah dipotong halus
100 gram tauge dibuang akarnya
2 keping tahu digoreng dan potong kecil
3 ulas bawang merah potong halus
1 sdt bawang putih kisar
1 mangkuk kecil udang basah dbuang kuli dan cincang halus
5 biji cili merah dicincang halus
1 cm lengkuas .1 sdt serbuk perasa.
Garam dan gula secukupnya,minyak untuk menumis.

Cara membuat
1.Gaul tepung bersama margarine panas menjadi serbuk roti,lalu tambahkan garam dan air hingga menjadi doh lembut tak melekat ditangan,
2.Bungkus dalam plastik simpan dalam peti  sejuk selama 15 menit.
3.Tumis bawang merah,bawang putih serta cili ,lengkuas serta udang hingga naik bau.Lalu masukan sayur serta tahu kacau hingga sebati,Perasan dengan garam,gula serta serbuk perasa.
4.Keluarakan doh ambil sedikit adonan canai nipis lalu isiskan dengan inti serta kelim kemas-kemas.
5.Goreng dalam minyak yang panas,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...