Ahad, 17 April 2011

Resepi Kek Shiffon Pandan

Bahan :

  • 6 biji telur asingkan putih
  • 300 gm gula halus
  • 1/4 camca minyak jagung
  • 240 gm tepung naik sendiri
  • 1 sudu baking powder
  • 1/4 sdt cream of tartar
  • 1sdt garam
  • 1 cawan susu cair
  • 10 helai daun pandan (ambil jus)


Cara membuat :

  1. Pukul 1/2 sukatan gula dengan kuning telur hingga putih. Masukkan minyak jagung dan pukul lagi.
  2. Masukkan susu yang sudah di campur daun pandan dan garam.
  3. Masukkan tepung yang telah di ayak dengan baking powder sedikit demi sedikit.
  4. Dalam bekas lain, pukul putih telur dan cream of tartar hingga kembang, kemudian masukkan baki gula halus dan pukul lagi hingga betul betul pekat.
  5. Campurkan adunan tepung tadi ke putih telur.
  6. Sapukan loyang dengan marjerin dan bakar selama 50 minit.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...