Bahan Untuk kulit
900 gram ubi keladi
10 gram tang fun
100 gram tepung beras
Bahan inti B
100 gram daging ayam dihiris dadu
80 gram kacang pis
4 cendawan butang dihiris
4 batang jagung muda didadu
2 ulas bawang putih diketuk
100 gramk bijin gajus digoreng
sedikit mihun digoreng minyak panas
Bahan C
1 sdm rempah kari
sedikit serbuk lada sulah,gula pasir dan garam
1sdb kicap cair
1 sdk pati ayam
sedikit garam
Cara membuat
1.Keladi dibuang kulit dan dipotong keci-kecil kukus selama 20 menit hingga lembut.
lenyek keladi hingga hancur, bentuk hingga menjadi doh'
2.Masukan 4 sdm air panas kedalam tepung tang fun dan gaul bersama doh keladi
hingga rata.Kemudian masukan tepung beras supaya tidak melekit.
3.Bentuk adunan ini seperti bakul bulat bersais sederhana goreng hingga kekuningan.
Toskan minyaknya.
4.Bahan inti tumis bawang putih dan masukan bahan Byang lain.Goreng sekejap masukan
pula bahan C,Masak hingga pekat.Taburkan dalam bakul keladi tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan