Setiap hari Raya Idul Fitri setiap rumah kebanyakan ada kue bohulu. dahulu kalau nak membuat kue ini cukup susah sebab menggunakan tenaga yang cukup lama, sekarang zaman sudah berubah semua menggunakan mesin sekejap saja sudah siap, mana kala yang malas pergi kedai aja,sebab kue ini sekarang sentiasa ada dimerata kedai tapi bagi yang ingin mencoba membut kue bohulu apa salahnya mencobanya.
Bahan kue bohulu belimbing.
5 biji telur
130 gram tepung gandum
130 gram gula halus
1 sdt garam
1 sdt Baking powder
1/2 sdt garam
1/2 sdt esen vanila
cara membuat
1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan berwarna putih.
2.Masukan tepung yang diayak bersama garam dan baking powder sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-lahan untuk mendapatkan adunan yang rata.
3.Dengan menggunakan api arang panaskan acuan kuih bahulu dengan sedikit minyak.
4.Isikan adunan dengan menggunakan sudu denga munggunakan acuan 3/4 penuh dan tutupkan.
5.Masak hingga kuih bahulu masak dan elok naiknya.dibagian atas dan bawah. keluarkan dan sejukan,kalau menggunakan oven memakai api atas dan bawah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan