Sabtu, 21 Januari 2012

Sup Tulang.

Sup tulang lembu sealin untuk makan dengan nasi dengan sambal kicap pedas sangat sesuai untuk hidangan tengah hari. Sengaja masak lebih sebab balance sup boleh dimakan dengan roti potong ataupun roti perancis .Kali ini saya masak sup tulang ala mamak.

Resepi Sup tulang
Bahan-bahannya
1 kg tulang lembu yang ada sedikit daging
3 biji ubi kentang potong empat
1 biji lobak merah
1 packet  kecil perencah sup saya suka yang adabi
3 cm halia dihaluskan
4 ulas bawang putih dihaluskan
3cm kayu manis
2 kuntum bunga lawang
10 ulas bawang  merah kecil dimayang halus lalu digoreng
1 sdm garam
1 sdt serbuk perasa
daun sup,daun bawang serta tomato untuk hiasan.
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak
1.Rebus tulang hingga empuk lalu masukan serbuk perenacah adabi,lalu diikuti ubi kentang,lobak merah,kayu manis serta bunga lawang.
2,Tumis bawang merah ,bawang putih serta halia hingga harum,kemudian masukan kedalam kuah sup tadi.
3.Masukan serbuk perasa,garam lalu kacau sehingga sebati.
4.Apabila kesemuanya sudah empuk lalu masukan daun suup,daun bawang,tomato serta bawang goreng.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...