Jumaat, 20 Januari 2012

Donat Pisang.

Aneka makanan pisang ,selain pisang boleh dimakan begitu sahaja,pisang juga  boleh dibuat donat ianya juga lembut seperti donat-donat yang lainnya.Donat ini juga  boleh untuk bekal sekolah.

Resepi Donat Pisang
2 biji pisang berangan
2 cawan teping gandum
1sdt yis
1 sdt Baking Powder
1 biji telur
2 sdm margarine
2 sdm susu tepung
1 sdt garam
3 sdm gula pasir
Gula halus untuk saduran.
Minyak untuk menggoreng
100ml air

Cara membuatnya
1.Satukan yis bersama air biarkan ianya kembang lebih kurang 10 menit.
2.Campur tepung,susu tepung,baking powder dan gula pasir.
3,Masukan telur kedalam tepung tadi,dan uli bersama yis,serta margaine menjadi doh lembut.
4.Biarkan sehingga naik dua kali ganda'
5.Tumbuk-tumbuk sekejap untuk membuang angin.
6.Lalu bentuk adunan sesuai yang kita sukai.
7.Goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan,
8.Apabila sudah sejuk golekan diatas gula halus.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...