Rabu, 25 Januari 2012

Mie Soto.

Sempena raya cina ini caca memang panas jadi enaknya nmasak soto,,kali ini ,masak  soto ayam ,campur mee kuning serta bahan pelengkap yang lain. Soto ini memang sesuai dimakan panas-panas baru terasa umm..
Resepi Soto Ayam
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
Rempah yang dihaluskan
1 sdm ketumbar
1 sdt jnitan manis
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm kunyit  hidup
3 butir buah keras
2 sdm garam
1 sdt serbuk perasa

Rempah tambahan
3 helai daun limau
4 helai daun salam
2 batang serai dimemarkan
3 bunga bunga lawang,4 cm kayu manis,2 buah pelaga
Air secukupnya, serta minyak goreng,

Untuk sambal
10 biji cili merah,8 cili padi, 3 ulas bawang putih,3 ulas bawang merah 2 sdm cuka,1/2 sdt serbuk perasa, 1st gula, 2 sdm minyak untuk menumis.

Cara membuat sambal
Rebus cili ,hingga layu lalu toskan ,Kemudian tumbuk halus bersta bawang merah dan bawang putih hingga lumat.Lalu tumis sekejap dan tambahkan serbuk perasa.garam dan cuka .

Bahan pelengkap lainnya
Lontong,daun sup,bawang goreng, bergedil , lontong,ayam goreng,telur rebus, mie kuning.


Untuk Kuah
1.Rebus ayam beserta beserta rempah yang dihaluskan serta rempah tambahn hingga lembut,Lalu toshan ayam.,kemudian ayamnya digoreng..
2. Susun dalam mangkuk lontong,mie,bergeil ,telur.ayam ,daun sup serta curahkan kauhnya diatasnya.
3.Hidangkan selagi panas bersama sambal.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...