Selasa, 10 Januari 2012

Serunding Daging.

Serunding ini disamping tahan lama juga boleh untuk bahan inti karipap, lemper atau inti kue lainnya. Serunding ini juga disukai oleh anak-anak.dismping rasanya manis.Serunding kegemaran keluarga ini senang cara membuatnya.

Bahan-bahan Serunding Daging.
400 gram daging lembu direbus dan dicarik-carikan

Rempah yang dikisar
100 gram bawang merah
50 gram cili kering
30 gram halia

Bumbu-bumbu
50 gram ketumbar disangrai dan tumbuk halus
30 gram jintan manis disangrai ditumbuk halus
40 gram jintan putih disangrai ditumbuk halus
30 gram garam
1/2 ketul gula melaka
Serbuk perasa secukupnya
2 sdm minyak masak

Cara memasaknya
1.Panaskan minyak tumis bahan yang dikisar.
2.Masukan bahan yang ditumbuk halus kacau hingga sebati.
3.Masukan gula melaka serta daging kacau hingga kering.
4.Terakir masukan garam dan serbuk perasa.

40 gram jintan putih

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...