Isnin, 5 Disember 2011

Kue Panada.

Kue ini sangat empuk  bahannya seperti cara kita membuat donat ,cuma cara dibentuk seperti karipap,Intinya sama seperti karipap, kue ini khas dari Indonesia, Ada yang suka inti sardin ,ada yang suka inti kentang. Kali ini akun buat intinya sardin.

Resepi Kue Panada
Bahan untuk kulit
1 sdt yis,1 sdt garam
25 ml air suam
2 sdm gula pasir
1 biji telur
250 gram tepung gandum
100 cc santan suam/ 2 sdm margarine

Untuk inti
1 tin sardin
1 labu bawang bombay dicincang
2 cili padi potong halus,3 ulas bawang putih dicincang.
2 cili merah dicincang halus
1 biji tomato
2 biji buah keras dihaluskan
1 sdt garam
1 sdt ajinoto
1 sdm gula, minyak masak secukupnya

Cara membuat inti
1.Tumis bawang bombay.bawang putih,hingga harum masukan cili padi,cili merah .
2,Apabila sudah layu masukan sardin, tomato,garam,ajinomoto dan gula .
3.Apabila sudah kering sejukan

Cara membuat kulit
Campur yis,gula ,air dan garam biarkan 10 menit
Masukan tepung,telur dan snatan uli hingga menjadi doh,biarkan selama 1 jam,
Ambil sedikit adunan dan canai nipis masukan inti dan kelim seperti karipap dan goreng hingga kekuningan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...