Sabtu, 24 Disember 2011

Donat Keladi inti Kacang merah.

Keladi kukus  enaknya dimakan semasa panas bersama kelapa parut, karena tak habis lalu kakak iparku menyarankan untuk membuat donat ,lagipun kebetula ada balance kacang merah jadi diolah menjadi kue yang menyelerakan pula,,Kue ini juga sesuai untuk sarapan pagi,

Bahan A'
250 gram keladi dikukus dan dilenyek
250 gram tepung gandum
2 sdt yis
2 biji kuning telur
1 biji putih telur
2 sdm susu tepung 
2 sdm gula pasir
1/2  sdt garam
2 sdm margarine
Minyak masak untuk menggoreng
Untuk Isi
75 gram kacang merah rendam selama 4 jam lalu rebus hingga empuk
75 gram gula pasir
1/4 sdt garam
50 ml susu pekat
2 helai daun pandan

Cara Membuatnya
1.Campur bahan A dan uli hingga sebati serta menjadi doh lembut. biarkan selama 15 menit.
2.Bentuk bulatan menjadi 12 bulatan.
3.Buat inti kacang merah dan blender lalu haluskan.
4.Campur adunan kacang merah dengan gula,garam,daun pandan kacau sehingga rata ,masak dengan api kecil hingga pekat,angkat dan sejukan lalu buat bulatan kecil,
5.Ambil adunan donat lalu pipihkan dan isi dengan inti kacang tadi,lalu tutup dengan adunan donat tadi dan pipihkan bentuk bulat pipih.
6.Goreng dengan minyak panas hingga kekuningan.
7.Sedap dimakan semasa panas.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...