Ahad, 25 Disember 2011

Kek Bengawan Solo.

Makanan ini cukup terkenal didaerah Solo ,Indonesia disamping  lagu bengawan solo hingga kue dipanggil bengawan solo pula. Kue ini beasaskan bahan nsingkong ,kacang tanah serta kelapa, kue ini sesuai untuk minum petang bersama kopi maupun teh,

Bahan kek Bengawan Solo
500 gram ubi kayu parut dan diperah bersama 75 ml  air
100 gram kelapa parut kasar
50 gram kacang tanah disangrai tumbuk kasar
3 biji telur
100 gram gula pasir
50 gram gula merah disisir halus
1/4 sdt garam
1/4 sdt Baking soda

cara membuatnya
1.Pukul telur bersama gula pasir,gula merah,garam hingga kembang.
2,Masukan baking soda,ubi kayu yang telah diparut seta kelapa.
3,Tuang dalam loyang yang telah di sapu dengan minyak.tabur kacang tanah.
4.Bakar dalam oven selama 20 menit dengan suhu 180 darjad Celcius.
5.Bila sejuk baer dipotong.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...