Jumaat, 25 November 2011

Ketoprak Bihun.

Rindu masakan ini .makanan kesukaanku semasa kecil .masakan ini cara membuatnya senag,sedap ,ringkas dan mengenyangkan. Ibu selalu membuatnya ,ibu kini telah meninggalkan aku buat selamanya,kini hanya tinggal kenangan dan sentiasa terkenang akan masakannya.

Resepi Ketoprak Bihun
100 gram bihun keing
150 gram tauge dibuang akarnya
8 buah tahu digoreng
lontong ikut suka
kicap manis ikut selera
100 gram kerupuk
selederi cincang
Bawang goreng untuk taburan,

Bumbu yang dihaluskan
6 biji cili padi
2 cili merah
50 gram kacang tanah disangrai
2 sdt cuka
50 ml air masak

Cara membuatnya.
1.Rendam bihun dengan air panas hingga lembut lalu toskan.
2.Celur tauge dengan air panas sekejap sahaja lalu toskan.
3.Susundaiatas pinggan bihun ,lontong ,tauge,selederi ,bawang goreng dan kerupuk.
4,curahakan bumbu yang dihaluskan diatasnya, apabila nak makan baru dikacau.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...