Khamis, 15 September 2011

Kue Tiram.

Semasa aku menghantar anak ke UUM ternampak macam-macam orang niaga sepanjang jalan ,penat juga perjalanan masa itu ,Perjalanan yang amat panjang dan melelahkan,bermacam-macam kue muih ada kena pula masa itu ada pasar malam ,sayangnya masa itu hujan lebat jadi aku cuma beli makanan sekitar situ saja.Bermacam-macam jenis keripik dengan harga yang murah ,yang sangat menarik perhatianku dan jarang kujumpai ditempatku adalah kue tiram tapi ada yang memanggilnya kue kapal terbang, mau sebut apa sajalah tak kisah,yang penting rasa boleh tahan rangup lagi . Nah sampai dirumah aku belajar mencuba membuat kue ini jadi juga..lain kali boleh buat untuk sambuatan hari Raya Haji mendatang.

Nah Resepi Kue Tiram
Bahan-bahannya
500 gram tepung gandum
1 bijin telur
1/2 sdt garam
160ml air
2 camca margarine
Gula kastor untuk taburan,
Minyak masak untuk menggoreng

Untuk pees
6 camca minyak masak
6 camca tepung ubi/tepung gandum

Cara memasaknya
1.Bancuh tepung jagung dan minyak hingga menjadi pes licin.
2.Gaul semua bahan hingga menjadi adunan yang lembut dan tak melekat ditangan.
3.Adunan dibagi menjadi 3 lalu canaikan nipis seperti roti canai dan carik-carikan,lalu sapukan dengan pes tepung tadi.
4.Gulung seperti membuat swisroll lalu potong setebal 1 1/2 cm.
5.Goreng dengan minyak yang sederhana panas lalu taburkan dengan gula kastor.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...