Selasa, 20 September 2011

Buah Rotan.

Beraskan bahan dasar tepung pulut sangat disukai ana-anak disamping rasanya lemak manis sesuai dijadikan bahan cemilan sambil menengok TV.wah kue ini anakku sangat suka sekali buat sekali nak lagi. Kue ini juga tahan lama ytapi ingat jangan lupa simpan dalam bekas kedapo udara biar tak mudah masuk angin. Setiap hari raya nenekku selalu membuat kue ini.Nah sekarang tak kira harfi raya kalau nak makan aku buat juga.

Resepi Kuih buah rotan
Bahan-bahannya
500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa diperah dengan satu gelas air
1 biji telur
1sdt garam .
1 sdt esen vanila
4 sdm gula pasir
1 sdt Baking Powder
Bijan halus
Minyak untuk menggoreng.

Cara membuatnya
1.Satukan santan, telur ,gula garam dan esen vanila.
2.Masukan tepung,baking powder dan uli rata lalu bulatkan adunan sebesar guli kecil.
3.Golekan aduan kedalam bijan,
4.Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...