Sabtu, 25 Jun 2011

Sate Kajang.

Sate Kajang adalah sate kesukaanku,dulu semasa aku duduk di kajang aku selalu makan sate ini,tapi sekarang aku duduk di Johor,rasa rindu sekali dengan sate Kajang disamping rasanya tak sama dengan sate yang lainnya.Sate kajang mempunyai rasa khas yang tak sama dengan satai lainnya, disamping kuah yang pekat dan cara ramuannya yang cukup.

Resepi  Sate kajang
Bahan-bahannya
1,5 kg daging ayam buang kulit dan potong kecil-kecil
Rempah yang dikisar
1 sdt jintan putih
1/2 sdtserbuk kayu manis
8 bawang merah
1 sdt ketumbar
2 1/2 cm kunyit hidup
2 sdm kacang tanah  goreng tanpa minyak
1 sdt gula.
Sate Kajang
garam secukupnya
1 batang serai dimemarkan
2 sdm minyak masak

cara memasaknya
1.Potong daging ayam  kecil-kecil campurkan dengan bumbu yang dikisar kecuali serai dan minyak.
2.Perap semalaman.lalu cocok dengan lidi 5 ketul daging,dan bakar dengan bara arang sambil direnjis dengan minyak serta menggunakan serai  yang dimemarkan  ,sambil dikipas bakar hingga sate masak.
3.Apabila sudah masak hidangkan bersama kuah kacang,ketupat ,timun serta bawang besar potong kalau suka.

Resepi Kuah kacang
300 gram kacang tanah goreng tanpa minyak lalu ditumbuk kasar
1 1/2 cm halia ditumbuk halus.
1 tangakai cili kering dikisar
2 batang serai dikisar halus
1 cawan gula
1 cawan air asam jawa
10 ulas bawang merah dipotong halus
Garam ,

Cara memasak kuah kacang
Goreng bawang merah hingga layu masukan bahan kisar kecuali kacang,lalu masukan air asam jawa,gula .garam dan kacang masak hingga kuah pekat,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...