Khamis, 12 Mei 2011

Roti Berinti jem Keladi.

Masakan Barat ala kampung ini sangat unik rasa lain dari yang lain roti makanan orang putih sedangkan keladi makanan orang kampung kalau digabung jadi apa ya. Nah saya rasa roti ini sangat janggal  tapi setelah kucoba rasa rupanya lemak dan enak. Mula sekali aku masak sedikit tapi setelah dirasa nak lagi. Bagi yang ingin mencuba resepi ini apa salahnya.

Bahan-bahannya
6 keping roti
50 gram tepung roti.
2 biji putih telur ,minyak untuk menggoreng

Jem keladi
250 gram keladi dibuang kulitnya dpotong kecil dan lenyek halus
100 gram gula pasir
100 ml santan pekat
1/2 sdt garam.
Cara membuat jem
Masukan santan gula dan garam hingga hancur kemudian masukan keladi yang telah dilenyek masak hingga pekat seperti dodol,angkat  dan sejukan.

Untuk membuat roti gorengnya
1.Ambil dua keping roti isikan dengan jem nenas dan golekan kedalam putih telur lalu ke tepung roti.
2.Panaskan minyak dan goteng roti hingga kekuningan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...