Selasa, 24 Mei 2011

Pais Ikan Sembilang.

Tengah hari ini rasa malas nak masak,mau masak yang ringkas cepat dan berkhasiat.Nah kali ini aku buat masakan ala kampung semua ada didalamnya dari sayur hingga ke lauknya jadi satu. Bak kata orang 3dalam1
Kali ini aku campurkan ikan dengan daun kemangi, daun kaemangi amat bagus untuk  badan kita sentiasa harum.Sedangkan minuman tengah harinya  ais blended Avokado.

Nah Resepi Ikan pais Daun Kemangi.

Bahan -bahannya
5 ekor ikan kali ini menggunakan ikan sembilang
6 bawang merah tumbuk halus
3 bawang putih tumbuk halus
3 buah keras tumbuk halus
1/2 cm blacan
5 cili padi tumbuk kasar
6 cili merah merah tumbuk
1 sdt ketumbar tumbuk halus
1 sdt lada hitam
1 sdm garam, 1 sdm air asam jawa
1/2 sdt perasa
1 genggam daun kemangi
1 helai daun kunyit dimayang halus,

Cara membuatnya
1.Campurka semua bahan,gaul sehingga sebati.
2.Basuh ikan bersih-bersih perap dengan air asam jawa selama 10 menit
3.Campurkan ikan tadi dengan kesemua bahan bungkus denga daun pisang.
4,Bakar dalam Oven selama 15 menit.

Es Blended Avokado
1 biji avokado dibuang kulit
1 cawan susu segar
1 cawan air
2 sdm gulaca serbuk coklat

Cara membuat
1.Potong Avokado kecil-kecil masukan susu cair,gula blended sebati.
2,Untuk lapisan coklat.bancuh serbuk coklat dengan air suam, selang selikan dengan avokado yang telah diblendedkan.
3.Nah sudah siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...