Kali ini aku campurkan ikan dengan daun kemangi, daun kaemangi amat bagus untuk badan kita sentiasa harum.Sedangkan minuman tengah harinya ais blended Avokado.
Nah Resepi Ikan pais Daun Kemangi.
Bahan -bahannya
5 ekor ikan kali ini menggunakan ikan sembilang
6 bawang merah tumbuk halus
3 bawang putih tumbuk halus
3 buah keras tumbuk halus
1/2 cm blacan
5 cili padi tumbuk kasar
6 cili merah merah tumbuk
1 sdt ketumbar tumbuk halus
1 sdt lada hitam
1 sdm garam, 1 sdm air asam jawa
1/2 sdt perasa
1 genggam daun kemangi
1 helai daun kunyit dimayang halus,
Cara membuatnya
1.Campurka semua bahan,gaul sehingga sebati.
2.Basuh ikan bersih-bersih perap dengan air asam jawa selama 10 menit
3.Campurkan ikan tadi dengan kesemua bahan bungkus denga daun pisang.
4,Bakar dalam Oven selama 15 menit.

Es Blended Avokado
1 biji avokado dibuang kulit
1 cawan susu segar
1 cawan air
2 sdm gulaca serbuk coklat
Cara membuat
1.Potong Avokado kecil-kecil masukan susu cair,gula blended sebati.
2,Untuk lapisan coklat.bancuh serbuk coklat dengan air suam, selang selikan dengan avokado yang telah diblendedkan.
3.Nah sudah siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan