Selasa, 24 Mei 2011

Pai Labu.

Pai labu kali ini aku buat uttuk sarapan pagi,anak-anaku sangat menyukai labu kuning apalagi kalu diolah dengan pelbagai makanan. Teman sarapan pagiku seperti biasa susu,pai dan sedikit buah apel.

Resepi Pai Labu.

Bahan-bahannya
Untuk Pastri
2 cawan tepung gandum
1 sdt garam
1 sdm gula
6 sdm mentega
4-5 sdm shortening
6-7 sdm air

Caranya
Satukan semua adunan hingga menjadi doh lembut.
Ambil acuan pai,ratakan dalam acuan hinnga menutupi ascuan tadi,

Bahan Isi
3/4 cawan gula
1/2 sdt garam
1/2 sdt kayu manis
1/4 sdt serbuk halia
2 biji telur
425 gram labu kukus lenyek halus
1 tin susu cair
cara membuat
1.Dalam bend satukan telur,gula susu dan labu blender sampai hancur lau masukan serbuk halia dan serbuk kayu manis kacau hingga seb ati.
3.Lalu tuang kedalam kulit pai,lalu bakar selama 15 menit.

4.Tutup denga aliminium foil dan bakar lagi selam 1/2 jam.

1 ulasan:

Zuraidah berkata...

Susah kot nak buat pai Labu. Keh keh keh.

Makan je senang. :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...