Resepinya adalah berikut ini

1 ekor ikan jelawat/ikan patin dibasuh dengan air beras,lumurkan garam dan asam,biarkan sekejap lalu bilas dan perap dengan air limau nipis selama 15 menit,
1 mangkuk kecil tempoyak
1 batang serai dimemarkan
2 ulas bawang putih dihaluskan
1cm halia haluskan 1 sdm garam,1sdm gula
5 batang cili padi haluskan
5 cili merah haluskan 1 lembar daun kunyit,
air secukupnya
Cara membuatnya
1 Didihkan air masukan bahan yang ditumbuk bersama serai,daun kunyit dan tempoyak.
2.Apabila sebati masukan garam ,gula dan ikan .

4.Sedap dimakan dengan nasi panas.


Tumis Pucuk Paku.
1 ikan sayur pucuk paku
3 ulas bawang merah ditumbuk halus
3 ulas bawang putihdihaluskan
1 sdt udang kering haluskan
3 biji cili merah dihaluskan 1 sdt garam
1 sdt gula
1 sdm minyak untuk menunis
cara memasak
1.Panaskan minyak tumis bumbu yang sudah dihaluskan.
2.Masukan sayur pucuk paku yang sudah dibersihkan.
3,Tumis sekejap dan angkat.
Minumnya air sirap dan buah mangga.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan