3 camca besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dicincang
3 cm halia, dicincang
3 cm lengkuas, dicincang
2 ulas bawang merah, dicincang
1 batang serai
15 tangkai cili kering
1 liter air
1 biji limau nipis, ambil air nya
800 gram kepala ikan tenggiri
Ramuan A :
1 biji terung panjang, dipotong sepanjang 3 cm
1 biji tomato, di potong berbaji
2 pokok daun kesum
1 labu bawang besar, didadu
1 kuntum bunga kantan, dipotong dua
Hirisan daun bawang
Cara membuat :
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia, lengkuas, bawang merah serta serai hingga kekuningan.
Masukkan cili kering, air, air limau nipis dan kepala ikan : masak hingga mendidih.
Masukkan ramuan A dan reneh selama 5 minit.
Sebelum dihidangkan hias dengan bahan bawang gotreng dan daun bawang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan