Sabtu, 30 April 2011

Popia Basah.

Kali ini  aku masak popia basah untuk minum petang, Kebetulan pula ada yang datang kat rumah jadi senanglah sedikit ada yang menolong ,Maklumlah hari cuti semua ada dirumah.

Resepi popia Basah

Bahan kulit
2 cawan tepung gandum,1 biji telur,3 cawan air,2 sdm cuka,secubit garam,
Caranya membuat kulit
1. Perap bahan dalam mangkuku besar selama 1/2 jam.
2. Ambil sejumput dan leperkan keatas  kuali leper ikut  arah jarum.
3. Ikut dari tepi kemidian sapukan bagian tengah dengan sisa tepung  yang ada di tangan.
4, Setelah rata masakan sekejap dan angkat..

Bahan inti
Sengkuang, kered, taugeh,sos tiram ,udang kering yang direndam dan tumbuk.
Satukan semua bahan aduk rata.

Untuk sos
15 tangkai ccili kering.4 ulas bawang merah,4 ulas bawang putih,3 sdm kicap manis,,1 sdm udang kering, 2sdm gula perang.
Cara membuat sos.
1,Blend kan cilikering,bawang merah,bawang putih,panaskan minyak dan goreng sekejap .
2,Masukan gula dan kicap manis masak hingga mendidih dan angkat.
Bahan tambahan
Kacang tanah goreng dan tumbuk kasar.

Cara menggulung poipia
1.Ambil selembar popia sapukan sos diatasnya, dan letak sayur.
2.Letak kacang tumbuk dan bawang goreng,lalu gulung.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...