Sabtu, 30 April 2011

Akok Pandan.

Kue ini sangat sedap rasanya lemak ,makanan ini makanan khas orang  Trengganau saya belar membuat kue ini dari jiran saya jadi maafkanlah saya bila ada bahan yang tak kena.

Akok Pandan.
3 biji telur itik dipukul hingga kembang
1 biji kelapa diperap ambi santan pekatnya saja,secubit garam
1/2 cawan gual pasir+1/2 cawan air untuk dijadikan air gual
1 cawan air perahan daun pandan pekat
1/2 cawan tepung gandum dan sedikit minyak.

Cara membuat
1.Santan pekat dimasak bersama air gula.
2.Bancuhkan tepung gandum bersama air gula hingga sebati, masukan garam dan telur kacau rata'
3.Masukan  air perahan daun pandan dan kacau kemudian tapiskan adunan supaya tidak berketul.
4,Panaskan acuan dan sapu sedikit minyak sebelum dirtuang acuan tepung dan bakar.
5.,Bila adunan nampak kekuningan,cucukan dengan garpu biarkan seketika dan angkat.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...