- 250 gram mie kuning
- 250 gram udang kering
- 150 gram tauge
- 8 buah tahu goreng
- 2 butir telur rebus
- 2 sudu makan bawang goreng
- 5 sudu bubuk keropok
- 2 sudu makan daun bawang di hiris halus
- 1 liter air kaldu udang
- minyak untuk menumis secukupnya.
Bumbu yang di haluskan:
Cara membuat:
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 5 buitrbuah keras
- 1 sudu makan ketumbar ( dihaluskan)
- 3cm halia
- 3cm kunyit
- 1 sudu teh garam
Cara membuat:
- Tumis bumbu yang di haluskan hingga harum dan matang. Kemudian masukkan udang, tumis kembali hingga udang berubah warna.
- Rebus kaldu hingga mendidih kemudian masukkan tumisan bumbu dan udang ke dalamnya, masak hingga matang.
- Kemudian mee telus di dalam mangkuk, tambahkan taugeh, potongan tahu, udang, bubuh keropok, bawang goreng, daun bawang, dan kuah soto.
- Sajikan panas-panas dan jika suka, tambahkan air jeruk nipis atau cuka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan