Selasa, 15 Mac 2011

Soto Mie Udang.

Bahan :
  • 250 gram mie kuning
  • 250 gram udang kering
  • 150 gram tauge
  • 8 buah tahu goreng
  • 2 butir telur rebus
  • 2 sudu makan bawang goreng
  • 5 sudu bubuk keropok 
  • 2 sudu makan daun bawang di hiris halus
  • 1 liter air kaldu udang
  • minyak untuk menumis secukupnya.
 
Bumbu yang di haluskan:
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 5 buitrbuah keras
  • 1 sudu makan ketumbar ( dihaluskan)
  • 3cm halia
  • 3cm kunyit
  • 1 sudu teh garam

Cara membuat:
  1. Tumis bumbu yang di haluskan hingga harum dan matang. Kemudian masukkan udang, tumis kembali hingga udang berubah warna.
  2. Rebus kaldu hingga mendidih kemudian masukkan tumisan bumbu dan udang ke dalamnya, masak hingga matang. 
  3. Kemudian mee telus di dalam mangkuk, tambahkan taugeh, potongan tahu, udang, bubuh keropok, bawang goreng, daun bawang, dan kuah soto.
  4. Sajikan panas-panas dan jika suka, tambahkan air jeruk nipis atau cuka.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...