Selasa, 15 Mac 2011

Resepi Bergedil Tempe

Bahan :
  • 300 gm tempe
  • 2 sdm tepung jagung / tepung sagu
  • 1 putih telur
  • 3 lembar daun limau, dihiris halus
  • Minyak secukupnya untuk goreng

Rempah yang dihaluskan :
  • 2 tangkai cili merah
  • 7 tangkai cili padi merah
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawan putih
  • 2 cm cekur
  • 1 sdt belacan bakar
  • 1/2 sdt garam
  • 12 sdt gula pasir

Cara membuat :
  1. Haluskan tempe, campur dengan tepung, putih telur, hirisan daun limau dan rempah yg dihaluskan. Kacau rata.
  2. Ambil sesudu makan, bentuk bulat lonjong.
  3. Panaskan minyak gorengdan goreng hingga masak.
  4. Sajikan hangat.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...