Rabu, 30 Mac 2011

Sate bebola ayam

Bahan
200 gram dada ayam dipotong kecil=kecil
2 batang daun bawang dihiris
200 gram bayam dibeusihkan
1/2 sdt kiub pati ayam
200 ml susu cair
125 gram tepung gandum
2 butr telur
100gram tepung roti,lidi sate secukupnya
2sdm margarine
200 ml minyak untuk menggoreng

Bumbu halus
3 ulas bawang putih
1 1/2 sdt serbuk lada putih
1/4 sdt kiub pati ayam
2sdm gula pasir
sedikit garam

Cara membuat
1.Panaskan ,minyak tumis bumbu halus masuka tepung gandum kacau rata
2.tambahka susu cair hingga menjadi adonan pekat
3 Masukan daging ayam ,bayam,daun bawang,serta lada sulah hingga adonan habis
4 Ambil  1sudu makan adonan bentuk sebesar guli lakukan sampai habis
5 celup adonan telur dan lumur dengan tepung roti ,lakukan sekali lagi
6 Panaskan minyak  dan goreng hingga kekuningan.Setelah itu cucuk dengan
lidi sate.                                                                                                                  

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...