- 3 sdm minyak untuk menumis
- 2 suing bawang putih , memarkan
- 1 cm halia, memarkan
- 1 batang serai, ambil bahagian putih, memarkan
- 1 cm lengkuas, memarkan
- 2 batang cili merah, buang biji, hiris serong tipis
- 2 batang daun bawang, hiris serong tipis
- 3 bungkus tahu jepun, hiris melintang 2 cm, goreng setengah masak
Rempah, kacau rata :
- 2 sdm sos ikan
- 2 sdm kicap masin
- 2 sdm sos cili botol
- 1 sdm gula pasir
- 1 sdt belacan goreng, haluskan
- 2 sdm air limau nipis
- 1sdt garam
Cara membuat :
- Panaskan minyak, tumis bawang, halia, serai dan lengkuas hingga harum.
- Masukkan tahu telur goreng, aduk pelan agar tidak hancur.
- tuang rempah aduk rata.
- Tambahkan cili merah dan daun bawang.
- Aduk sekali lagi hingga semua bahan masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan