Isnin, 14 Mac 2011

Karipap bulat

Bahan :
  • 250gram tepung gandum
  • 1sdm tepung beras
  • 4sdb margarine
  • 100ml air sejuk,
  • 1/2sdk garam
  • Minyak masak untuk menggoreng

Inti :
  • 150gram udang kering
  • 200gram kentang potong kecil
  • 3 ulas bawang merah kecil
  • 2ulas bawang imerah besar
  • 3helai daun kari
  • 3sdb rempah kari,secubit garam
  • 1sdb gula pasir
  • 1sdb minyak untuk menumis

cara membuat inti :
tunis bawang sampai harum masukan rempah kari ,daun karigaram guladan kentang
apabila sudsah sebati masuka ketang dan masukan air masak sampai empuk . lalu tepikan.

cara membuat karipap :
1. Panaskan minyak, tuangkan perlahan-lahan dalam tepung;gaul dengan sudu hingga sebati'
hingga menjadi crumble masukan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.

2.Tutup doh dengan kain plastik,ambil sedikit doh dan canai nipis

3. Tekap dengan menggunakan cawan atau gelas kepada dua bahagian.

4. Satu bahagian isikan inti tutup dengan satu lagi bahagian di atasnya. Kemaskan sisi karipap dan lilit rapi-rapi. Buat sehingga habis.

5. Panaskan minyak. goreng sehingga kuning keemasan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...