Selasa, 15 Mac 2011

Resepi Serunding Ikan

Bahan :
  • 6 ekor ikan kembung
  • 1 biji kelapa, ambil santannya
  • 2 sdm jintan manis
  • 2 asam keping
  • garam dan gula secukupnya

Bahan untuk dikisar :
  • 10 batang lada kering
  • 4 batang serai
  • 10 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 cm halia

Cara membuat :
  1. Ikan di bersihkan rebus dan ambil isinya.
  2. Isi ikan tadi dikisar dengan santan
  3. Jintan manis di cuci dan digoreng kering. Selepas itu, dikisar bersama-sama asam keping, garam, dan gula secukup rasa.
  4. Jerang di atas api dan kacau selalu hingga kering dan kuning warnanya.
*Serunding ini sangat sedap apabila dimakan dengan pulut.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...