Selasa, 15 Mac 2011

Resepi Dendeng Sambal Ijo

Bahan :
  • 250 gm dendeng sapi, siap pakai, dipotong
  • 50 gm kacang peas
  • Minyak goreng secukupnya

Rempah :
  • 100 gm cili hijau, cincang kasar
  • 5 butir bawang merah, cincang
  • 2 siung bawang putih, cincang
  • 2 buah tomato hijau, cincang kasar
  • 1/2 sdt gula pasir
  • 1/4 sdt lada sulah
  • Garam secukupnya

Cara membuat :
  1. Goreng dendeng dalam minyak panas hingga masak, angkat dan toskan.
  2. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum. Lalu, masukkan cili hijau dan tomato. Kacau hingga layu.
  3. Masukkan kacang peas, dendeng goreng. Lalu,bubuh dengan gula, garam dan lada sulah. Masak hingga rempah meresap dan matang.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...