Ahad, 13 Mac 2011

Resepi Roll Pandan Keju

Bahan :

  • 6 kuning telur
  • 2 putih telur
  • 50gm gula pasir
  • 1 sudu teh cake emulsiffer
  • 50gm tepung gandum
  • 10gm tepung jagung
  • 1/4 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh pasta pandan
  • 60gm mentega (cairkan)
  • butter cream (siap pakai)
  • keju cheddar (parut)


Cara membuat :

  1. Kocong telur, gula dan cake emulsiffer hingga pekat dan kembang.
  2. Masukkan tepung gandum, baking powder, tepung jagung aduk hingga rata.
  3. Masukkan pasta pandan aduk rata  lalu tuang mentega cair secara perlahan. Aduk hingga rata.
  4. Masukkan adunan loyang persegi berukuran 22x4 yg sudah beralaskan kertas roti. Panggang selama 20 minit dengan suhu ketuhar 180C angkat dan sejukkan.
  5. Keluarkan bolu dari dalam loyang. Sapu dengan butter cream lalu taburkan keju parut.
  6. Kemudian, digulung sambil dipadatkan ke bahagian dalam dengan menggunakan kertas roti. 
  7. Dalam keadaan tergulung dengan kertas roti selama 1/2 jam.
  8. Buka kertas roti potong sesuai dengan selera.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...