- 250gm gula pasir
- 150ml air
- 1 sudu teh vanilla serbuk
- 1kg ubi kayu (dikupas dan di kukus serta buang seratnya)
- 1/2 biji kelapa parut putih
- Gula pasir secukupnya utk hiasan
- Pewarna merah, kuning dan hijau
Cara membuat :
- Rebus air dan gula, masukkan vanilla bagi menjadi tiga bahagian, masing-masing bagi warna.
- Tumbung atau giling ubi yang dikukus tadi semasa masih panas bersama setengah bahagian dari kelapa parut tadi hingga halus.
- Sesudah halus bagi adunan ubi menjadi tiga bahagian masing-masing bahagian dituangi dengan larutan gula yang telah diberi mwarna sedikit demi sedikit hingga bercampur rata.
- Setelah rata, masukkan adunan ke dalam gilingan daging dan potong-potong kira-kira 5cm.
- Hidangkan ketuk lindri ini dengan sisa kelapa parut yang telah diberi sedikit garam dan gula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan