2 biji telur
50 gm tepung gandum
1/3 sdt lada putih serbuk
500 cc air
1 sdm marjerin
Garam secukupnya
Bahan isi :
- 2 potong tahu putih, potong kecil
- 250 gm daging giling
- 3 batang daun bawang, hiris halus
- 1 sdt serbuk kari
- 2 sdm minyak untuk menumis
- 1/2 sdt lada putih
- 4 ulas bawang putih, haluskan
- 4 ulas bawang merah, haluskan
- 4 cili hijau, hiris haluskan
Cara membuat :
Isi :
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih sampai harum.
- masukkan daging giling sampai berubah warna.
- masukkan rempah kari dan lada putih. Tuang setengah gelas air.
- masak sampai rempah meresap.
- Tambahkan tahu, daun bawang, serta cili hijau.
- Kacau hingga rata.
- Setelah semua bahan masak, matikan api, sisihkan.
Kulit :
- Campur bahan untuk adunan dadar.
- Kacau hingga rata.
- Panaskan kuali, sapu sedikit minyak.
- Masukkan 2 sdm adunan telur. Buat dadar, sampai masak.
- Angkat.
- Siapkan selembar dadar, beri isi. Kemudian, lipat seperti sampul surat atau di gulung sesuai dengan selera.
- Buat sampai habis.
- sapukan telur, kacau, kemudian goreng di atas sedang, sampai kulit kecoklatan, tiriskan.
- Hidangkan bersama sos tomata atau cili sos. Sesuai selera.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan