Khamis, 17 Mac 2011

Resepi Martabak Tahu

Bahan untuk adunan kulit :
2 biji telur
50 gm tepung gandum
1/3 sdt lada putih serbuk
500 cc air
1 sdm marjerin
Garam secukupnya

Bahan isi :
  • 2 potong tahu putih, potong kecil
  • 250 gm daging giling
  • 3 batang daun bawang, hiris halus
  • 1 sdt serbuk kari
  • 2 sdm minyak untuk menumis
  • 1/2 sdt lada putih
  • 4 ulas bawang putih, haluskan
  • 4 ulas bawang merah, haluskan
  • 4 cili hijau, hiris haluskan

Cara membuat :
 Isi :
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih sampai harum.
  2. masukkan daging giling sampai berubah warna.
  3. masukkan rempah kari dan lada putih. Tuang setengah gelas air. 
  4. masak sampai rempah  meresap.
  5. Tambahkan tahu, daun bawang, serta cili hijau.
  6. Kacau hingga rata.
  7. Setelah semua bahan masak, matikan api, sisihkan.

Kulit :
  1. Campur bahan untuk adunan dadar.
  2. Kacau hingga rata. 
  3. Panaskan kuali, sapu sedikit minyak.
  4. Masukkan 2 sdm adunan telur. Buat dadar, sampai masak.
  5. Angkat.
  6. Siapkan selembar dadar, beri isi. Kemudian, lipat seperti sampul surat atau di gulung sesuai dengan selera.
  7. Buat sampai habis.
  8. sapukan telur, kacau, kemudian goreng di atas sedang, sampai kulit kecoklatan, tiriskan.
  9. Hidangkan bersama sos tomata atau cili sos. Sesuai selera.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...