Bahan :
- 125 gram krim keju, dibiar lembut
- 1 biji kuning telur
- 1 camca besae tepung jagung
- 5 tangkai daun kucai. dihiris
- 1/2 camca teh serbuk lada hitam
- garam secukupnya
- 8 keping daun Montadella (daging salai, nipis)
- 8 ekor sotong besar
- 4 camca besar minyak
- 4 camca besar cencaluk
- 1 camca teh gula
- 100 ml air
- 80 gram badam, dibakar rangup
Dikisar halus:
- 1 ulas bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 4 biji cili merah
- 8 biji cili padi
Cara membuatnya:
- Putar krim keju, kuning telur, tepung jagung, daun kucai. serbuk lada hitam dan garam sehingga lembut dan halus.
- Ratakan sedikit campuran krim keju pada sekeping daging salai. Gulung kemas. Sumbat di dalam badan sotong. Sematkan lidi koktel. Kukus hingga masak.
- membuat kuahnya, panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.
- Masukkan cencaluk dan gula, kacau 3 minit. Masukkan air, biar mendidih dan kuahnya pekat. Bubuh badam dan angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan