Rabu, 16 Mac 2011

Resepi Manisan Suji

Bahan :
  • 410 ml / 1 tin susu sejat
  • 820 ml air
  • 180 gm gula pasir
  • 200 gm daun suji
  • 100 biji buah pelaga, pecahkan
  • 50 gm badam hiris
  • 50 gm kismis hitam
  • 3 sdb minyak sapi
  • 1/2 sdt garam 

Cara membuat :
  1. Panaskan minyak sapi, dan goreng kismis serta badam hingga kuning. Angkat, ketepikan.
  2. Masukkan air, gula serta pelaga dalam bahan minyak tadi. Biarkan mendidih dan gula hancur.
  3. Masukkan gula suji, kacau hingga pekat. Lalu, campurkan badam serta kismis.
  4. Kismis ditinggalkan sedikit untuk hiasan.
  5. Tuang ke dalam mangkuk-mangkuk kecil dan hias dengan kismis dan badam.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...