Selasa, 15 Mac 2011

Resepi Lontong Mie

Bahan :
  • 2 sdm minyak masak
  • 3 ulas bawang putih, di ketuk
  • 3 ulas bawang merah, dikutuk
  • 2 sdm udang kering, rendam air panas, haluskan
  • 2 cm halia, diketuk
  • 1/2 liter air
  • 2 sdm garam
  • 1/2 sdt serbuk lada putih
  • 2 sdm kicap manis
  • 250 gm mie basah
  • 100 gm taugeh, buang akar
  • 1 batang daun bawang, hiris
  • 1 sdm hirisan daun selidri

Pelengkap :
  • Lontong
  • Bawang goreng
  • Keropok

Sambal Rebus :
  • 2 tangkai cili merah besar
  • 10 tangkai cili padi merah
  • 2 ulas bawang putih, rebus hingga masak, haluskan dengan 1/4 sdt garam

Cara membuat :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, udang kering hingga harum. 
  2. Masukkan halia, air, garam, lada sulah dan didihkan.
  3. Setelah mendidih, masukkan kicap.
  4. Masukkan kembali mie dan masak sekejap. Angkat.
  5. Siapkan mangkuk, letak lontong, tuangkan mie, tabur dengan daun bawang, daun selidri, bawang goreng. Lengkapi dengan sambal dan keropok.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...