- 2 sdm minyak masak
- 3 ulas bawang putih, di ketuk
- 3 ulas bawang merah, dikutuk
- 2 sdm udang kering, rendam air panas, haluskan
- 2 cm halia, diketuk
- 1/2 liter air
- 2 sdm garam
- 1/2 sdt serbuk lada putih
- 2 sdm kicap manis
- 250 gm mie basah
- 100 gm taugeh, buang akar
- 1 batang daun bawang, hiris
- 1 sdm hirisan daun selidri
Pelengkap :
- Lontong
- Bawang goreng
- Keropok
Sambal Rebus :
- 2 tangkai cili merah besar
- 10 tangkai cili padi merah
- 2 ulas bawang putih, rebus hingga masak, haluskan dengan 1/4 sdt garam
Cara membuat :
- Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, udang kering hingga harum.
- Masukkan halia, air, garam, lada sulah dan didihkan.
- Setelah mendidih, masukkan kicap.
- Masukkan kembali mie dan masak sekejap. Angkat.
- Siapkan mangkuk, letak lontong, tuangkan mie, tabur dengan daun bawang, daun selidri, bawang goreng. Lengkapi dengan sambal dan keropok.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan