Isnin, 14 Mac 2011

Resepi Ikan Bumbu Acar

Bahan :
  • 5 ekor ikan belanak
  • 5 ulas bawang merah dihiris
  • 5 cili merah, dihiris serong
  • 10 biji cili rawit merah
  • 2 lembar daun salam
  • 1 batang serai
  • 1 cm lengkuas, diketuk
  • 1/2 sdt garam
  • 2 sdm cuka
  • 1 sdt gula pasir
  • 500 ml air
  • 2 sdm minyak untuk menumis


Haluskan :
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm kunyit
  • 5 biji buah keras


Cara membuat :
  1. Cuci ikan kerat-kerat dan lumurkan dengan garam, biarkan 20 minit, goreng hingga masak.
  2. Tumis irisan bawang sampai sedikit layu. Lalu masukkan rempah yang dihaluskan daun salam, serai, irisan cili dan cili rawit sampai harum.
  3. Masukkan air dan masak sampai mendidih.
  4. Masukkan ikan dan tambahkan cuka, garam dan gula.
  5. Masak sampai kuah berkurang.
  6. Sajikan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...