- 5 ekor ikan belanak
- 5 ulas bawang merah dihiris
- 5 cili merah, dihiris serong
- 10 biji cili rawit merah
- 2 lembar daun salam
- 1 batang serai
- 1 cm lengkuas, diketuk
- 1/2 sdt garam
- 2 sdm cuka
- 1 sdt gula pasir
- 500 ml air
- 2 sdm minyak untuk menumis
Haluskan :
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm kunyit
- 5 biji buah keras
Cara membuat :
- Cuci ikan kerat-kerat dan lumurkan dengan garam, biarkan 20 minit, goreng hingga masak.
- Tumis irisan bawang sampai sedikit layu. Lalu masukkan rempah yang dihaluskan daun salam, serai, irisan cili dan cili rawit sampai harum.
- Masukkan air dan masak sampai mendidih.
- Masukkan ikan dan tambahkan cuka, garam dan gula.
- Masak sampai kuah berkurang.
- Sajikan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan