Isnin, 14 Mac 2011

ketoprak

Bahan-bahan:


  • 5 buah tahu putih
  • 50 gram bihun, rendam air sejuk sehingga bihun lembut. Toskan.
  • 250 gram taugeh, cuci bersih, dicelur air panas. Toskan.
  • 4 biji ketupat


Bahan untuk sos:

  • 250 gram kacanag tanah, di gorang, kemudian dihaluskan
  • 6 ulas bawang bawang putih
  • 5 ulas cili padi, goreng sekejap.
  • 10 ml air suam
  • 1 sudu teh garam
  • kicap manis secukupnya.


Bahan utuk pelengkap:

  • Bawang goreng
  • Hirisan daun saderi
  • Keropok ikan



Cara membuat:

  1. Goreng tahu hingga masa. Toskan. Potong ikut selera.
  2. Hiris bawang putih, cili padi dan campurkan garam serta kacang. Masukkan air, dan kicap kemudian kacau sehingga rata. Kemudian, ketepikan.
  3. Siapkan pinggan. Susun ketupat, bihun, taugeh, dah tahu. Tuangkan sos dan kicap manis, bawang goreng, hirisan daun saderi dan keropok.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...