- 5 buah tahu putih
- 50 gram bihun, rendam air sejuk sehingga bihun lembut. Toskan.
- 250 gram taugeh, cuci bersih, dicelur air panas. Toskan.
- 4 biji ketupat
Bahan untuk sos:
- 250 gram kacanag tanah, di gorang, kemudian dihaluskan
- 6 ulas bawang bawang putih
- 5 ulas cili padi, goreng sekejap.
- 10 ml air suam
- 1 sudu teh garam
- kicap manis secukupnya.
Bahan utuk pelengkap:
- Bawang goreng
- Hirisan daun saderi
- Keropok ikan
Cara membuat:
- Goreng tahu hingga masa. Toskan. Potong ikut selera.
- Hiris bawang putih, cili padi dan campurkan garam serta kacang. Masukkan air, dan kicap kemudian kacau sehingga rata. Kemudian, ketepikan.
- Siapkan pinggan. Susun ketupat, bihun, taugeh, dah tahu. Tuangkan sos dan kicap manis, bawang goreng, hirisan daun saderi dan keropok.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan