- 600 gram udang sederhana besar
- 1/2 liter santan
- 150 gram minyak masak
- 50 gram gula
- 2 helai daun kunyit
- Garam secukup rasa
- 150 gram kerisik
Bahan digiling halus:
- 150 gram bawang merah
- 50 gram bawang putih
- 100 gram serai
- 60 gram lengkuas
- 50 gram halia
- 50 gram cili padi
- 50 gram cili kering
Cara:
- Bersihkan udang. Belah belakang udang dan bersihkan.
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan hingga garing.
- Masukkan santan, kerisik dan garam. Biar mendidih.
- Kacau supaya tidak melekat di kuali.
- Apabila pekat, masukkan udang dan daun kunyit.
- Perlahankan api. Biar hingga udang betul-betul masak baru diangkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan