Nasi ini sentiasa kuingat,sebab membawa kenangan tersendiri dalam hidupku.
ketika ibu masih ada dia selalu memasaknya ,terutama bila ada hari jadi anak-anaknya.
Kami adik beradik ramai lagipun tak mampu membeli kek yang mahal-mahal'
Lagipun bahannya senang didapat dikawasan rumah ,mudah dan sedap.
Seisi keluarga menyukainya,ibu selalu masak lebih,sebab saudara mara kan ramai.
Nah,,ini resepinya semoga anakku masih mau mewarisinya.
Bahan
4 cawan beras dibasuh hingga bersih, 1 biji kelapa diambil santanya'
2 batang serai wangai dimemarka
1 ibujari halia dititik
1 ibu jari kunyit hidup ,sedikit garam
cara memasaknya
- Masukan beras dalam periuk ,santan ,kunyit hidup ditumbuk ,serai dan garam
- Santan dalam anggaran 1 liter boleh ditambah atau dikurangkan mengikut kuantiti beras'
- Masak sampai beras kering, Setelah itu ambil periuk kukus dan kukus hingga nasi masak.
- Apabila sudah masak letak pinggan,dihias dengan kacang tanah goreng.bawang goreng
- telur dadar,timun serta daun saderi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan