Ahad, 13 Mac 2011

Resepi Kuih Kepang

Bahan :

  • 500gm tepung gandum
  • 150gm gula halus
  • 1/2 sudu teh garam 
  • 1 sudu teh vanilla serbuk
  • 100gm bijan
  • 2 biji telur
  • 100ml air
  • 110gm marjerin atau minyak ( untuk menggoreng)


Cara membuat :

  1. Campur tepung gandum, gula, garam, vanilla dan bijan.
  2. Masukkan telur dan air kacau hingga rata. 
  3. Tambahkan marjerin uli hingga tidak melekat di tangan.
  4. Diamkan 10 minit.
  5. Giling adunan setebal 3mm potong ukuran 1/2x8cm.
  6. Temukan kedua hujungnya pilin bentuk tali. lalu tekan bahagian hujungnya hingga melekat.
  7. Panaskan minyak goreng hingga kuning kecoklatan.
  8. Apabila sejuk simpan dalam balang kedap udara.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...