Isnin, 14 Mac 2011

acar campur bening

Bahan-bahan:


  • 250 gram timun (potong dadu)
  • 1 buah lobak merah (potong dadu)
  • 20 biji cili hijau
  • 20 bijji cili padi
  • 10 ulas bawang merah kecil
  • 250ml air
  • 75 gram gula pasir
  • 10 butir lada putih (haluskan)
  • 1/2 cm halia
  • 1 lembar daun salam
  • 1 sudu makan cuka
  • 1 sudu teh garam


Cara membuat:


  1. Campur air, gula, halia, lada putih, cuka, garam. Semua ini di kacau hingga rata. Masak hingga mendidih.
  2. Setelah campuran di atas sejuk, masukkan timun, lobak merah, cili padi, bawang merah. Kacau sehingga rata.
  3. Perap selama dua jam. Siap untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...