Isnin, 21 Mac 2011

Kari Ayam Kurma.

Bahan
1Kg ayam dipotong dan dibersihkan
1biji kelapa,asing 250ml santan pekat dan 600 ml santan cair
1sdm rempah kurma
1 sdm kerisik
3batang serai diketuk
4cili merah dipotong jangan putus
3biji kentang belah 4
2tangkai daun ketumbar
1tangkai daun kari
3sdm minyak masak
Garam secukupnya

BAHAN  A dikisar
5 ullas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
Bahan  B penumis
4 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis

Cara membuat
1'Panaskan minyak masak dalam periuk,tumiskan bahan A dan bahan B
2.Masukan serai,rempah kurma daun ketumbar dan daun kari
3.Kemudian masukan santan cair dan ubi kentang diikuti dengan ayam ,
Masak hingga empuk
4.Apabila mendidih masukan santan pekat dan garam.
Akhir sekali masukan tomato dan kerisik.Kacau rata dan tutupkan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...