Khamis, 31 Mac 2011

Ikan Mayong masak asam pedas

Bahan
Kepala ikan mayong
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang putih
1 sdm garam kasar
2 biji limau nipis,1 liter air biasa
1 lembar daun kunyit
10 gram daun kesum
1 sdm gula pasir
1 sdt ajinomoto
2 sdm minyak  masak
kacang bendi kalau suka

Cara membuat
1.Bersihkan ikan perap dengan sebiji air limau,selama 10 menit'
Setelah itu baru bersihkan dengan air biasa
2.tumbuk cili kering dengan garam kasar hinnga halus lalu masukan bawang merah
dan bawang putih tadi.
3.Panaskan minyak goreng cili tadi samapai naik bau masukan daun kesum, daun kunyit ,air biasa
sebiji air limau nipis ,ajinomoto dan gula.Biarkan mendidih
4.Masukan ikan tadi masak hingga empuk baru masukan bendi.
5.Siap untuk dihidang'

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...