Bahan
1 ekor ikan haruan
1biji limau nipis
2cm halia,1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 Cm kunit hidup ,2 helai daun limau
1 sdm garam
1/2 sdt ajinomoto
11/2 tin kacang panggang sos tomato
2 sdm serbuk cili
Cara memasak
1.Ikan haruan dibersihkan lalu diperap dengan limau air limau nipis selama 10 menit.
Setelah itu dibersihan ,lalu gaul bersama bawang merah,bawang putih,halia ,kunyit yang dihaluskan.
2,Goreng ikan sampai kekuningan,lalu toskan
3.Goreng bawang besar yang telah dipotong halus hinnga naik bau ,lalu masukan
serbuk cili, daun limau dan sedikit air.Biarkan masak sekejap baru tambahkan
sos tomato kacang panggang.gaul hingga sebati.'
4.Letak ikan atas pnggan dan curahkkan sosnya diatasnya.Kalau suka boleh letak ulam-
ulaman'
Tiada ulasan:
Catat Ulasan