Bahan
3cawan beras siam
1 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
4 ulas bawang merah dihiris halus
1 inci halia dihiris halus
sedikit harba
Garam secukupnya
Kuah Nasi Dagang
1 ekor ikan tongkol
1 mangkuk santan
2 sdb rempah
10 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 cm halia dikisar
3 keping asam keping
5 sdb cili kering
sedikit cili padi
Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan
1,beras dan beras pulut yang direndam selama 6 jam lalu toskan dan dikukus selama 1/2 jam
2.Angkat dan masukan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi'
3,Angkat dan masukan santan pekat,halia ,bawang merah,bawang putih dan garam secukup rasa
4,bahan ini kemudian digaul rata.Nasi dagang dah siap.
kuahnya
1,Kacau santan hingga mendidih,kemudian masukan cili giling,bahan yang dikisar,rempah dan asam
keping'
2,kemudian masukan ikan yang telah dikukus serta cili padi,Biarkan ia mendidih dengan api yang
perlahan,
3.Kemudian masukan garam,perasa dan gula secukupnya.biarkan kuah itu menjadi agak pekat'
4.Kemudian kuah sedia dimakan bersama nasi dagang'
Tiada ulasan:
Catat Ulasan