Sarapan pagi ini kuih kaswi saja, makan beberapa potong sahaja sudah kenyang.Kena pula lebihan tepung semasa raya itu hari ada lagi,Jadi simple saja saya buatkan kuih untuk anak-anak sarapan dan bekal sekolah sedikit.Kuih ini disamping cara pembuatnnya ringkas dan mudah tak memakan waktu yang banyak.
Resepi turun temurun ini sengaja kumasukan dalam blok ini semoga anak-anakku dapat mempelajarinya sedeikit banyak.
Resepi kuih kaswi
Bahan-bahannya:
250 gram tepung gandum
125 gram tepung ubi kayu/ tepung jagung
40 gram gula merah
125gram air
2 helai daun pandan
sedikit kapur masakan
Secubit garam
Kelapa parut putih secukupnya + secubit garam.
Cara memasaknya:
Bancuh tepung gandum dan tepung ubi bersama kapur masakan hingga menjadi adunan yang pekat.
Masak sekejap gula merah bersama daqun pandan , apabila sejuk campurkan kedalam adunan tepung tadi gaul hingga sebati kemudian tapis.Curahkan kedalam loyang lalu kukus hinnga masak. Apabila sejuk potong dan hidangkan bersama kelapa parut putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan